Albert Servaes
Albert Servaes werd geboren in Gent in 1883. Nadat hij avondlessen had gevolgd aan de Gentse academie, sluit hij zich in 1905 aan bij de kunstenaarskolonie in Sint Maartens-Latem (België). Servaes wordt beschouwd als de vroegste vertegenwoordiger van het Vlaamse expressionisme.
Hij is overtuigd katholiek tot aan zijn dood. Hij zou wel eens over zichzelf en zijn inspiratiebronnen gezegd hebben:
‘Ik heb slechts twee leermeesters: het Evangelie en de natuur’. Op 19 april 1966 sterft hij op 83-jarige leeftijd in Luzern,
waar hij ook begraven wordt.
De kruisweg van Luithagen (1919)
Deze kruisweg werd in 1919 vervaardigd voor een kerkje in het Belgische Luithagen. Het realistische karakter van deze kruisweg stond in fel contrast tot de destijds gebruikelijke traditie van kruisweg. Al vrij snel na plaatsing in 1919 werd er een veroordeling uitgesproken en moest de kruisweg op last van het Vaticaan uit het kerkje worden verwijderd. Na vele omzwervingen kwam de kruisweg in 1952 terecht in de Abdij van Koningshoeven bij Tilburg, waar het sindsdien zijn plaats heeft gekregen in de kloostergangen. Daar is de kruisweg niet te bezichtigen voor bezoekers.
Deze kruisweg wordt gezien als een hoogtepunt in het werk van Servaes. In de veertien staties van de kruisweg wordt de lijdensgeschiedenis van Christus getoond in al zijn rauwheid en onmenselijkheid. De donkere houtskooltekeningen en de dikke lijnen waarmee de menselijke figuren zijn uitgebeeld, laten het lijden van Jezus zien, zonder opsmuk en in al zijn gebrokenheid. Servaes werd daarbij geïnspireerd door de vreselijke gebeurtenissen uit de Eerste Wereldoorlog die hij van nabij heeft meegemaakt.
De kruisweg van Boven-Leeuwen (1939)
Van 1935 tot 1939 heeft Servaes een kruisweg geschilderd voor de abdij van Orval (België). Deze kruisweg zou je wel een voorstudie kunnen noemen voor de kruisweg van Boven-Leeuwen. Pastoor Dekkers had voor zijn kerk een kruisweg bij Servaes besteld, maar kreeg van het bisdom geen verlof tot plaatsing vanwege de kwade naam van de schilder. Pas toen door het Vaticaan werd meegedeeld dat het nieuwe werk van Servaes weer geschikt was voor de kerk, kon de kruisweg in 1940 in de kerk worden geplaatst.